Kannibalmetoden

Copyright © All Rights Reserved

Kannibalmetoden

 

For å effektivt beskjempe sneglene anbefales det å bruke den såkalte kannibalmetoden. Sneglene spiser hverandre og dermed så vil Nemaslug bli spredd selv igjennom døde individer og gi en langtidseffekt. Her er en oppskrift laget av Odd Smedsrud.

 

Bland Nemaslug med vann, ca 20 oC. En pakke på 12 millioner nematoder kan blandes med ca. 40 liter vann. (En stor pakke Inneholder 30 millioner og kan blandes i ca. 100 liter vann). Bruker du ca 1/4 (2 ss) av pakka holder dette til ca 10 liter.

Om du vil lage en mindre blanding kan du ta ca 1ts til 1 liter vann

La denne blandingen stå i skyggen i ca. 1 time før den brukes- dette for å gi nematodene tid til å våkne fra dvalen. Rør litt i blandingen innimellom, da Nematodene synker ned til bunnen.

 

Samle store mengder med snegler. Du finner enklest snegler på morgenen og kvelden, etter regnvær er ypperlig. Bruk bøtte, engangshansker, pølseklype eller lignende til å samle snegler. Unngå direkte kontakt med sneglene, da de kan inneholde Listeria-bakterier. Ikke la samlede snegler stå for lenge før du dreper dem. Dersom du samler snegler i forbindelse med dugnad e.l. sett dem på et kjølig sted og sørg for lufting - fluenetting eller lignende over bøtta.

 

Klipp sneglene i 2 med saks, det beste er å klippe i det glatte området bak følehornene, da dette gjør at de dør nesten momentant. Unngå å få sprut fra sneglene i ansiktet. Viktig å bruke engangshansker da sneglene sannsynligvis inneholder store mengder Listeria-bakterier.

 

Hell Nemaslugblanding over de klipte sneglene. Rør rundt med pinne, pølseklype eller lignende. La sneglene være i blandingen i minimum 5 minutter, dette for at nematodene skal få tid til å komme

inn i sneglene.

 

Legg ut de klipte sneglene med Nemaslug på skyggefulle og fuktige steder, der du enklest finner snegler er et bra tips. Du trenger ikke legge ut så mye hvert sted, som regel spiser mange snegler av samme åte.

 

En av livrettene til brunskogsnegler er døde artsfrender. Når de nå får i seg Nematoder (sammen med bakterier) utnytter vi dette. Inne i sneglene som har spist av de infiserte åtene, begynner nå bakteriene å spise av den levende sneglen, Nematodene snylter på bakteriene samtidig som bakteriene og Nematodene formerer seg. Etter noen dager (avhengig av hvor mye Nemaslug den har fått i seg) svekkes sneglen, den beveger seg langsommere og får problemer med slimproduksjonen. Noen ganger angripes de svekkede sneglene og spises før de dør - andre ganger dør de for så å bli spist av andre brunskogsnegler.

 

Når nematodene og bakteriene har formert seg kraftig inne i sneglene fortsetter prosessen og nye snegler svekkes og dør. Dette er ikke noen mirakelmetode, men dersom flere naboer går sammen og arrangerer aksjoner, for eksempel 3 ganger i løpet av sesongen, vil antallet av brunskogsnegler reduseres til et antall det er akseptabelt å ha i nabolaget.

 

 

Lag en ølfelle!

 

Bruk en tom isboks eller lignende

Lag noen huller høyt oppe i boksen så sneglene kommer inn og ut igjen. Hullene bør være 8 - 10mm.

Fyll opp med Leca-kuler eller lignende(så sneglene ikke skal drukne). Det bør være nok med ca. 20mm.

Fyll opp med Vørterøl tilsatt Nemaslug ( det ser ut som sneglene er selektive og foretrekker Ringnes og Hansa ). Som et utgangspunkt anbefales 1/4 - 1/2 ts Nemaslug til 1dl vørterøl.

Sett på lokk (for å hindre at det slipper til UV lys som kan skade nematodene) mal gjerne boksene grønne for å beskytte nematodene så godt som mulig mot UV-lys.

Sett boksen et sted du forventer at det er snegler

Inspiser og fyll etter med øl+ Nemaslug, gjerne hver eller hver annen dag. Bland på forhånd opp litt Nemaslug i en tom spruteflaske i vann på ca. 20 grader. Gir så en liten sprut i boksene samtidig som du kontrollerer og etterfyller med Vørterøl. Rør rundt i boksen med pinne e.l. for å få fram øllukten og tilfør samtidig oksygen til nematodene